Blogging: Lage egen blogg

Mange har blitt imponert over fotballfruer, blondinebeller, og fjortisblogger som drar inn over hundretusen kroner i måneden. Les mer om hvordan du lager egen blogg og å tjene på blogging.

Av HobbeScient   15. april 2019   Lage nettsider
blogg blogge blogging tjene penger på blogging

Det er veldig enkelt å lage en blogg. Det er ikke fullt like enkelt å tjene penger på blogging.

Slik lager du en blogg:

  1. Du må først kjøpe domene og leie plass på et webhotell hvor bloggen lagres og gjøres tilgjengelig på internett. Vi anbefaler at du bruker Bluehost (dette er en bra, trygg og billig domeneregistrar og hosting-tjeneste).
  2. Når du har kjøpt domene ditt og et webhotell, er det på tide å tilrettelegge for blogging. Hvis du har fulgt vårt forslag ovenfor, kan du enkelt gå inn på Bluehost og etter noen få klikk har de satt opp en blogg til deg med den konfigurasjonen og det designet du selv ønsker.
  3. Deretter gjenstår det bare å skrive det første innlegget. Hello World! Nå kan du begynne å blogge om det du vil.

Så kommer vi til neste utfordring:

Hvordan tjene penger på blogging?

Hvis andre tjener så mye penger på bloggen sin, da kan vel du også klare det? Det blir nesten som å si at "hvis andre vinner penger på spill, så kan vel du også det". Det er mange tilfeldigheter i tillegg til hardt arbeid som avgjør om du kommer til å tjene penger på bloggen.

En blogg skal være personlig. Den trenger ikke å handle om deg og ditt liv, men du må i det minste dele dine meninger og tanker. Du må utlevere deg selv på en helt annen måte enn du har vært vant til, og du må kunne stå imot kritikk. Noen norske bloggere har tjent millioner på bloggen sin, men har likevel valgt å avslutte bloggingen på grunn av negative kommentarer og tilbakemeldinger.

Hvis du tror du kan stå imot kritikken og negative kommentarer (den kommer uansett hvor dyktig og snill du måtte være). Gjør du alt riktig vil du få stygge tilbakemeldinger fra de som er missunelige og ikke liker deg fordi du har noe de ikke har. Gjør du ting feil vil du i alle fall negative tilbakemeldinger. En mulighet er å stenge kommentarfeltet, men det er jo gjerne det at leserne kan delta med kommentaren i bloggen som gjør en blogg til en fullverdig blogg.

For å tjene penger, må du først ha lesere. Spørsmålet du bør stille deg først er derfor:

Hvordan få trafikk til bloggen din?

For å få lesere til bloggen din, må folk først finne den. For at folk skal finne den må den være registrert i søkemotorer. Til dette kan du bruke en search engine submitter.

Ellers er innholdet det viktigste for å bli funnet i søkemotorene. Lag bloggposter av høy kvalitet, og er det ekstra interessant er det mulig andre vil linke til bloggen din, slik at du også får trafikk fra andre blogger.

Du kan også inngå samarbeid med andre som blogger, slik at lesere fra deres blogg også kan oppdage din blogg. Finn blogger med samme tema, og spør om de ønsker å utveksle linker.

Hvis du skriver kommentarer på nettsider eller deltar i nettforum, kan du legge igjen en URL til bloggen din dersom det er tillatt.

En annen taktikk er å bruke nyhetsbrev eller samle inn e-postadresser til dine lesere. Du kan da holde dine lesere oppdatert, eller komme med viktige meldinger. Til dette kan du bruke tjenester som tilbyr masseutsendelse av e-post. Husk at du må ha gyldig godkjennelse før du kan sende ut e-post til brukere, og det er streng lovgivning vedrørende utsendelse av nyetsbrev og andre e-postutsendelser som man må overholde.

Gratis blogg

Gratis bloggtjenester bør du for all del unngå. Det finnes mange å velge mellom, men alle har store ulemper, spesielt med tanke på senere inntjening. Skal du tjene penger på bloggen din bør du legge den på eget domene med en gang. Dersom du bytter senere, vil du blant annet miste PR (pagerank) og positiv vurdering som bloggen har bygget opp i søkemotorene, og trafikken vil stupe over natten.

Det er mye annet negativt med gratis bloggtjenester, selv de "beste" duger ikke om du skal drive en seriøs blogg. Det beste er å ha en blogg på eget domene.

Med andre ord: Ikke bruk blogger.com, wordpress.com og lignende tjenester. Du kan gjerne bruke wordpress sitt bloggskript på eget domene, det kan du enkelt installere med noen tastetrykk dersom du først kjøper webhotell her.

Slik tjener du penger på blogg

Ikke tenk på å tjene penger på bloggen med en gang. Om du får mange lesere vil du uansett klare å tjene penger. Det er trafikken som er første ting å tenke på.

Etter hvert som du får flere lesere kan du begynne å tenke på hvordan du kan utnytte denne trafikken til å tjene penger - hvis du synes det er greit at du tjener penger på bloggen sin. Noen ønsker heller å blogge fordi de liker det, og ønsker ikke at bloggen skal bli kommersiell.

Det første du må gjøre når du skal starte en blogg er altså å opprette selve bloggen. Ingen blogg, ingen inntekt på blogg. En ferdig blogg på ditt eget domene får du her.

Det neste du må gjøre er altså å skaffe trafikk. Det har vi allerede skrevet om, les det vi har skrevet ovenfor om å skaffe trafikk til bloggen ovenfor om noe skulle være uklart.

Få trafikk, og pengene kommer av seg selv. Når du har en blogg med mye trafikk, da kommer resten av seg selv. Annonsører vil som regel kontakte deg, med forespørsel om å sponse deg med produkter, eller de vil betale deg for annonseplass på bloggen. Få mange lesere, så kommer inntektene av seg selv.

En feil mange bloggere gjør, er å tenke på hvordan de kan tjene penger på bloggen før den har blitt populær. Det er bedre å tenke på leserne dine først og hva de ønsker å lese om på din blogg. Start med å bygge opp en trofast følge av lesere. Det kan ta noen måneder eller år før bloggen din blir populær, så tålmodig kreves.

En annen indirekte måte å få fordeler av bloggen er å bruke den som en måte å vise frem deg selv og dine ferdigheter. Da kan du få oppdrag som foredragsholder, gjesteskribent, jobbtilbud og andre fordeler.