Domene og webhotell

Alle nettbutikker må ha et domene og et webhotell. Dette er et krav for å i det hele tatt komme på nett. Her får du noen gode tips om kjøp av domene og webhotell, og litt om hva du ikke bør gjøre.

Av HobbeScient   15. april 2019   Nettbutikk og salg
Domene og webhotell

Når du skal registrere et domene er det viktig å velge en domeneregistrar som har gode priser, og som samtidig er seriøs nok til at domenenavnet du kjøper er i trygge hender. Mange domeneregistrarer er ytterst useriøse, og som et resultat kan kundene miste verdifulle domener som de har kjøpt og betalt for.

Vi vil også anbefale at du velger en domeneregistrar som også har tilbud om webhotell. Da kan du enkelt få siden på nett. Det er mulig å bruke ett selskap til domeneregistrering, og ett annet til hosting (webhotell), men det byr ofte på problemer og mange tekniske utfordringer.

Gjør det enkelt og trygt: kjøp domene og webhotell hos samme selskap. Det finnes mange bra å velge mellom, men her er de beste:

Her kan du få mer info om hvor du kan

Nedenfor er litt ekstra informasjon for den som er helt nybegynner innen kjøp av domener og webhotell.

Hva er et webhotell

Et webhotell er der du lagrer filene til nettbutikken eller nettsiden din. Kalles også "hosting" på engelsk.

Webhotell er ikke noe du kjøper, men noe du leier. Det du leier er serverplass, altså en diskplass på en server (en datamaskin) som er koblet til internett hele tiden. Dette gjør det mulig for alle på internett å besøke din nettbutikk når som helst.

Valg av webhotell er kritisk, ettersom mange webhotell holder en dårlig standard og ikke klarer å vise nettsidene raskt nok dersom antall spørringer (antall besøkende til nettsiden) kommer over et visst antall. Derfor skal du alltid velge et webhotell som holder en viss standard. Se våre anbefalinger ovenfor.

Hva er et domene?

Et domene er et navn som benyttes til adressering på Internett, slik som norge.no eller finn.no.

Domenenavn er laget for at det skal være lettere å finne frem og huske bestemte nettsider. Datamaskiner og internett i seg selv klarer seg utmerket godt uten disse domenenavnene, da datamaskiner kun benytter IP-adresser når de skal kommunisere seg imellom hvilke domener det refereres til. I stedete for at du skal skrive inn IP-adressen 208.80.152.2 kan du skrive wikipedia.org, som er domenet den IP-adressen gjelder.

ICANN administrerer domenenavn på nett, og deretter er det mange underorganisasjoner som Norid her i Norge som administrerer .no domener. Når du kjøper domener trenger du imilertid ikke forholde deg til disse organisasjonene direkte, ettersom du må kjøpe domener gjennom en domeneregistrar.

Benytt overnevnte tjenester for å registrere domene og webhotell. Nevnte tjenester gjør det enkelt å komme i gang, og har alt du trenger for å sette opp din egen nettbutikk på eget domene. Billigere, tryggere og enklere enn dette blir det ikke.