Crowdfunding (folkefinansiering)

Crowdfunding - eller folkefinanisering - er når flere enkeltpersoner økonomisk støtter et prosjekt, for eksempel en oppstartsbedrift. Online crowdfunding har blitt en populær måte å hente oppstartskapital for bedrifter og gründere.

Av HobbeScient   15. april 2019   Internett muligheter
crowdfunding folkefinanisering

Crowdfunding (kalles også crowdinvesting, eller på norsk: folkefinansiering) har økt voldsomt i popularitet takket være sosiale medier.

Ny teknologi for betaling på nett og økede bruk av nettsamfunn har gjort det lettere å folkefinansiere både kommersielle og ikke-kommersielle prosjekter.

At Internett brukes for å hente inn penger til katastrofehjelp er ikke noe nytt, det har vi sett helt tilbake til begynnelsen av 2001. Derimot var det først i 2012 at crowdfunding virkelig tok av for kommersielle prosjekter.

Hvordan få økonomisk støtte via crowdfunding?

Man kan iverksette en crowdfunding-aksjon på egenhånd, for eksempel via eget nettsted - eksempelvis i form av "donasjonsknapper" hvor bidragsytere kan støtte finansielt via PayPal eller andre betalingsløsninger.

Den vanligste måten å hente inn kapital i form av crowdfunding er imidlertid via etablerte nettsteder. Her er noen eksempler:

Det kommer nok til å dukke opp enda flere crowdfunding-sider i den nærmeste fremtiden, også for det norske markedet.